Spread the love

Едва ли има човек, който да се пита къде се поставят фаянсовите плочки.

Това е всеизвестно вече, а дори на много от вас и самата техника по лепенето и монтажа им. Нека обаче хвърлим един поглед над това кога да се заловим с дейност като кърти и от каква поддръжка се нуждаят плочките фаянс, преди да ги заменим трайно:

Как се поставят фаянсови плочки – тук може да съществуват някои разногласия. Едни препоръчват за тази цел да се използва цимент и вар в разтвор, а други са на мнение, че само цимент и лепило са достатъчни.

Най-правилна е препоръката да се използват онези лепила смес, които подхождат за конкретен случай. Варо-циментов разтвор се употребява при неравни стени, от чиято повърхност плочките се отдалечават  с повече от 5 мм.

Пери панелни стени и гладко измазани след кърти работи стени се използва само цимент и лепило за плочки. По самите боядисани стени се лепи сами с лепило, а ако има стар фаянс, то такъв задължително се кърти. 

Подготовка на основата – независимо от лепилната смес, плочките се поставят само със здравата основа.

Така основата за гладките бетонни стени и здраво прилепнали към стените варо-циментови мазилки създава здрави варови мазилки. Гланцово гладките панели са готови за основа за лепене на лепила. При лепене с циментов или варово циментов разтвор, те се напръскват с воден разтвор от една част пясък и една част цимент.

Самият процес на залепване на плочката е свързан с това, какви материали ще бъдат употребявани.

За залепване на 1 кв. м. плочки с циментов разтвор са необходими 20 кг. Цимент. За същата площ са необходими и около 3 км. лепило и 0,3 кг. Грунд. Най-добре е разходът на лепило да се изчислява по указанията на производителя.

За залепване на 1 кв. м. плочки с варо-циментов разтвор нанесен на пласт дебелина от 2 см са необходими около 2 кофи пясък, ¾ цимент, 1/3 газена вар.

Фаянсови плочки – кърти и лепене

Facebook Comments